Decret Educatiu

Decret Educatiu

Moltes associacions de tota Catalunya portem temps bastint ponts per a aconseguir una educació inclusiva de qualitat. L'objectiu de l'associació és la de col·laborar amb el departament d'Educació i altres entitats per a millorar i ajudar als professionals i famílies amb la mirada posada en tot l'alumnat. Per això hem mantingut diverses reunions en el departament d'educació per a proposar millores en l'esborrany del nou decret inclusiu que millori la qualitat a l'escola de tots els alumnes i especialment amb tots aquells que presenten necessitats educatives.

Carme Ortoll i Grífols directora General d'Educació Infantil i Primari i Mercè Esteve Balagué , Subdirectora General d'Ordenació i Atenció a la Diversitat estan treballant des de l'any 2014 en el “Decret de l’atenció educativa a l’alumnat en el marc d’un sistema inclusiu “ perquè s'aprovi aquest nou decret que intentarà millorar les mancances que ens trobem les famílies, els professionals i molt especialment tot l'alumnat.


 
DISPOSICIONS
DEPARTAMENT D'EDUCACIÓ
DECRET 150/2017, de 17 d'octubre, de l'atenció educativa a l'alumnat en el marc d'un sistema educatiu
inclusiu.
En matèria d'ensenyament no universitari la Generalitat disposa de les competències exclusives, compartides i
d'execució establert en l'article 131 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i que ha desplegat la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació.

Aquest Decret desenvolupa la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació; dona continuïtat a les actuacions
desenvolupades pel Departament d'Eeducació basades en els principis d'inclusió, normalització, escola per a tots, sectorització de serveis i atenció personalitzada, i té en compte la normativa vigent, les orientacions dels organismes internacionals, els avanços de la recerca en educació, la tradició pedagògica de Catalunya i les pràctiques de referència de molts professionals i centres educatius, per a avançar en l'objectiu de fer possible una educació per a tots en el marc d'un sistema educatiu inclusiu.

El preàmbul de la Llei d'educació 12/2009, de 10 de juliol, exposa la necessitat d'adequar l'activitat educativa
per a atendre la diversitat de l'alumnat i la consecució d'una igualtat d'oportunitats i d'accessibilitat. En el títol preliminar inclou, com un dels principis rectors del sistema educatiu català, "la cohesió social i l'educació inclusiva com a base d'una escola per a tots ". En aquest sentit, es prenen en consideració els diversos informes del Defensor del Poble en el qual alerta sobre situacions de segregació escolar que afecten els alumnes de Catalunya i, en particular, els alumnes amb necessitats específiques.

D'altra banda, l'articulat de la Llei d'educació recull que l'atenció educativa de tot l'alumnat es regeix per principi d'inclusió, i es defineixen els criteris d'organització pedagògica que han de facilitar l'atenció educativa de tots els alumnes i, en particular, d'aquells que poden trobar més barreres en l'aprenentatge i la participació.

La Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, en concordança amb la Llei d'educació, part del principi de què es tracta d'una responsabilitat de tota la ciutadania i de tots els poders públics i regula els drets i les mesures de protecció per als nens i adolescents, parant esment als més vulnerables i els que troben limitacions o barreres per al desenvolupament o la participació. estableix en l'article 50 que els nens i els adolescents amb discapacitat tenen dret a gaudir d'un sistema educatiu inclusiu, amb accés a l'educació obligatòria en les mateixes condicions que els altres membres de la comunitat, sense exclusió per raó de discapacitat, i els ajustos i suports necessaris per a aconseguir el màxim desenvolupament acadèmic, personal i social. Així mateix, la Llei 13/2014, del 30 d'octubre, d'accessibilitat, té, com un dels seus objectius principals, aconseguir una societat inclusiva i accessible que permeti avançar cap a la plena autonomia de les persones, eviti la discriminació i propiciï la igualtat d'oportunitats per a tots, especialment per a les persones que tenen discapacitats.

Les polítiques dels organismes internacionals en les últimes dècades han estat plenament favorables i
compromeses amb la qualitat i l'equitat de l'educació per a tots els nens i joves en el marc d'un sistema educatiu inclusiu. La Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (2006) advoca per l'escolarització inclusiva, i l'OCDE (2007) afirma que les circumstàncies individuals i socials no haurien de suposar un obstacle per a l'èxit educatiu. En aquesta mateixa direcció es pronuncia la UNESCO (2009) a través de les directrius sobre polítiques d'educació inclusiva, fent seu el contingut de la Declaració de Salamanca (1994) i desenvolupant-lo. L'Agència Europea per a les Necessitats Especials i l'Educació Inclusiva (2011) ha actualitzat les seves recomanacions als governs dels països membres assenyalant els principis bàsics que han de presidir la política educativa en l'àmbit de l'educació inclusiva.
En l'informe "Repensar l'educació" (2015) de la UNESCO, es revisen i desenvolupen aquestes directrius
internacionals adaptant-les als nous reptes culturals, socials, econòmics, científics i tecnològics del segle XXI, i es torna a insistir que l'educació inclusiva és un pilar fonamental per a promoure la inclusió social de totes les persones en tots els àmbits de la vida, des de la infància fins a la vellesa. També recorda que
l'educació, com ben comuna, pot conformar valors i actituds per a viure junts i disminuir les desigualtats i destaca el paper dels docents i educadors com a agents impulsors d'aquests canvis.
El mateix informe conclou que l'educació ha de respondre a aquests reptes tenint en compte les múltiples
visions del món i els sistemes de coneixement alternatius, a més de les noves fronteres en ciència i tecnologia, DL B 38014-2007 ISSN 1988-298X
https://web.gencat.cat/ca/inici
Share by: